28 juli 2021

Podotherapie versus Orthopedie

Podotherapeutische zolen of steunzolen
Regelmatig krijgen wij de vraag; ‘wat is nou eigenlijk het verschil tussen podotherapeutische- en orthopedische zooltjes’!?

Daarom vandaag podotherapie versus orthopedie!
Eigenlijk is er helemaal geen versus. Beide maken zooltjes maar beide vanuit een andere zienswijze. Laat je door een orthopedisch technicus zooltjes maatnemen dan zijn dit zooltjes voor verschillende doeleinde. Zo kan je sport zooltjes laten maatnemen maar ook zooltjes voor hielspoor klachten en andere voet klachten. Dit is wat de podotherapeuten ook doen. Alleen is daar nog wel een verschil, orthopedisch technici bouwen het zooltje op een andere manier op een ander benadering van de voet. Er wordt onder andere gekeken naar de stand van voet maar ook naar knie, bekken en rug. Waar komt het probleem vandaag dat is de essentie. Het zijn niet zomaar een paar zooltjes die aangemeten worden, het is de draagkracht van je hele lichaam. Dus is het belangrijk het hele lichaam erbij te betrekken, te overleggen wat, wanneer en hoe er klachten zijn ontstaan. Dit is wat de orthopedische technicus samen met jou doet.

Wat vanuit de orthopedisch technische kant zeer zeker benaderd wordt, zijn dus niet alleen de voetklachten maar ook eventuele bijkomende klachten voortkomend vanuit de voetklacht. Verder kijken dan de voet alleen! Wanneer er iemand bij ons komt met een verwijzing voor een kniebrace, zal er eerst gekeken worden naar de stand van het onderbeen en voet. Bijvoorbeeld bij een artrose knie of een knie die naar binnen zakt. Hierbij ervaar je een hevige pijn in de knie tijdens het lopen. Wij kunnen de kniebrace maatnemen en de stand van het onderbeen zo laten, maar beter is om de stand van het onderbeen te corrigeren met een zooltje waardoor je de knie ontlast. Dit is een perfecte combinatie met een kniebrace en in sommige gevallen, als er geen instabiliteit bij komt, kan je dan zelfs zonder kniebrace. Dit proces wordt door de orthopedisch technicus nauwlettend in de gaten gehouden.

Vanuit de orthopedisch technische kant zullen we dus altijd verder kijken dan het punt van aandacht. Elke spier, elke pees en elk bot heeft wel weer een connectie met de ander waardoor je het aandachtsgebied moet vergroten.

Laat je goed informeren, je bent vrij om te gaan en te staan waar je wil. De keus is aan jou! Orthopedische zooltjes worden vanuit de aanvullende verzekering vergoed.