14 mei 2019

Runners Knee

Een runners knee kan je omschrijven als een knie die pijnlijk is bij hardlopen, fietsen of traplopen of zelfs bij gewoon rustig lopen. De runners knee ontstaat vaak door overbelasting tijdens sport of tijdelijk zeer intensief gebruik van de knie.

Uit eigen ervaring
Dat is namelijk wat ik zelf heb ervaren. Nu zo’n 7 jaar zonder voorste kruisband in mijn linker knie en 4 jaar zonder mediale knieband (binnenzijde knie). Ben altijd hard aan het trainen om de stabiliteit, die de banden geven, door spierkracht op te vangen. Dat lukt goed want ik doe in principe weer alles met mijn knie. Zelfs skiën! Met een brace dat wel maar daar gaat het dan ook super goed mee. Totdat ik twee maanden terug door een ongelukkige uitglijder (onbedacht moment) mijn knie weer terug bij af had.

Fysio training
Ik ben weer bij mijn fysiotherapeut terecht gekomen om extra te trainen. Het herstel is dan gelukkig wel veel sneller omdat je spieren in goede conditie en al getraind zijn. Dat is dan weer het gelukje bij dit ongelukje. Omdat ik op het moment van uitschakeling van mijn linker knie mijn rechter knie anders ben gaan belasten kreeg ik veel pijn in mijn ‘goede’ knie. Heb dit voorgelegd aan mijn behandelende fysiotherapeut en hij concludeerde dat hier ging om een runners knee. Links uitgeschakeld, rechts overbelast.

Overbelasting
Een overbelasting van je peesblad aan de buitenkant van je knie voelt als geïrriteerde steken. Dit kan dus komen door hardlopen, fietsen, traplopen of doordat je een andere houding aanneemt omdat er ergens in je lichaam een pijntje zit. Hierdoor wordt er door de spier die loopt van je bekken tot de onderzijde van je knie aan het peesblad (iliotibialeband) getrokken. Als deze spier en dus ook het peesblad te gespannen staan door overbelasting, schuurt de pees langs een uitstekende dijbeen knobbel wat nog meer irritatie geeft.

Stand van het onderbeen en de voeten
Dan is het allereerst van belang dat je deze spier en pees oprekt met oefeningen en massage van de fysiotherapeut en daarnaast rust houdt. Daarnaast is de stand van je onderbeen en het looppatroon heel belangrijk. En het dragen van goede schoenen tijdens sport en spel. Op maat gemaakte zooltjes in de sport- en gewone schoenen kunnen hierbij van groot belang zijn. Het onderzoeken van lichaamshouding en beweging is bij het opmeten van dit soort zooltjes essentieel. Wij kunnen je daar goed bij helpen.
Immers; “Orthopedie is de medische wetenschap die zicht bezighoudt met de aandoeningen van het bewegingsapparaat van het menselijk lichaam”.
Wij kijken verder dan alleen het pijngebied. Zoeken naar de oorsprong en het best mogelijke eruit halen!