25 oktober 2019

Ontwikkeling banden, pezen en spieren

De jonge sporter
Ik heb me weleens afgevraagd of er verband is tussen intensief sporten op jonge leeftijd en knie, heup of rugklachten op latere leeftijd. Ik ben natuurlijk geen onderzoeker maar het intrigeert me wel.

Zeilers hangen ook in hun éigen banden
Ik kom uit een watersport familie, heb vanaf mijn zesde jaar gezeild en ook wedstrijden gezeild. Ieder weekend je boot in klimmen van april tot oktober en in fanatieke jaren ook de winterwedstrijden erbij. Constante belasting van je banden, spieren en botten. Om een boot in balans te houden hang je namelijk met je voeten onder een hangband in je knieën en je heupen over board, de trekkracht is erg groot op dat moment. Een grote belasting voor het lichaam dus. Nu, veertig jaar verder kom ik erachter dat veel van mijn zeilers vriendjes knieklachten hebben (net als ik), meer dan de niet zeilers om mij heen. Ik ben dan ook op zeilevenementen om mij heen gaan vragen en kwam tot de schrikbarende conclusie dat heel veel zeilers van mijn leeftijd klachten hebben.

Zou er dan toch verband zijn tussen jonge fanatieke sporters en de klachten van later?
Nu heb ik het alleen nog maar over de zeilsport maar dit geldt natuurlijk voor vele sporten. Wat ik dus eigenlijk wil zeggen, hou de jonge sporter in de gaten. Je kan preventief werken door goede ondersteuning en optimale spiertraining. Bij veld-, loop- of duursporten kan je het lichaam een ideale balans geven met op maat gemaakte zooltjes. Springsporten idem dito waarbij je ook nog kan denken aan bescherming voor de enkels. Wat hierbij ten aller tijde belangrijk blijft is het trainen van de spieren!

Klachten van nu bij de sporters van toen
Terugkomende op de sporters van toen mét klachten zijn wij natuurlijk niet stil blijven zitten maar gaan werken aan vernieuwingen om het de sporter zo comfortabel mogelijk te maken. Dit is natuurlijk heel individueel, in alle gevallen zijn dit vooraf custom made functionaliteits-gesprekken. Voor een functionaliteitsdiagnoses kan je bij ons (na afspraak) vrijblijvend terecht. Wij nemen alles uitgebreid met je door en kijken dan naar een zo goed mogelijke oplossing. Dit kan zijn met ondersteuning van zooltjes of een brace of nachtbehandeling en in sommige gevallen kan dit ook verwijzing inhouden naar een discipline die meer past bij de klacht. Je kan denken aan een sportarts, fysiotherapeut of orthopedisch arts. Ook bij verwijzing naar deze groep trachten wij de juiste persoon voor u te vinden, iedere arts of therapeut heeft zijn eigen specialiteit.

Één van de prachtige nieuwste ontwikkeling op het gebied van knieklachten en ondersteuning is de Agilium Freestep. Dit is een brace (zie afbeelding) die je niet om je knie draagt maar om je onderbeen in de schoen. Knie artrose (slijtage van de knie cq het kraakbeen) is een veel voorkomende aandoening bij ouderen én sporters. De veerkracht van het kraakbeen gaat achteruit en de druk komt op het bot gewricht te staan. Hierdoor veranderd de stand van de knie en wordt deze aan één zijde meer belast. Gevolg; pijn en functieverlies. De Agilium freestep kan deze stand terugzetten wat het kniegewricht ontlast.

Mooie ontwikkeling, kan ook goed onder je kleding gedragen worden! Je ziet er weinig van, altijd fijn.